Cześć.
Postanowiłem, że napiszę o starej nowości, gdyż kartridż ten został odnaleziony i upubliczniony w połowie 2024go roku.
Znacie Ewrynajt? Super. A Znacie zespół Puffy AmiYumi? Jest szansa, że słyszeliście, jeżeli w pierwszym 10-cio leciu lat 2000 oglądaliście Cartoon Network, gdyż pojawiła się tam kreskówka "Hi Hi Puffy Ami Yumi Show". Czy dobra? Kwestia gustu. Natomiast udźwiękowienie to (dla mnie) mióóóód, gdyż tworzyły je tytułowe bohaterki, które - co nie oczywiste - istnieją na prawdę. Ciekawostką jest, że właśnie między innymi ten duet w latach '90 odpowiada za rozpropagowanie japońskiej muzyki poza Japonią. Jeżeli znacie kreskówkę "Teen Titans" ale to takie starsze, nie to nieporozumienie z dopiskiem "go!", to muzykę w czołówce i końcówce, zawdzięczamy omawianemu duetowi.
Czas na gierę:
Oficjalnie wyszło parę gierek z Puffy AmiYumi. Jedna na rynek Japoński na PS1... polegała na strzelaniu w przedmioty, które leciały w stronę wokalistek... tak, dziwne.
Druga gra, pod szyldem Cartoon Network to tytuł na Game Boya Advance: "Hi Hi Puffy AmiYumi: Kaznapped!". Jak na gierkę na licencji, miło mi się w nią grało. Platformówka, gdzie sterujemy na zmianę głównymi bohaterkami z kreskówki i każda ma swoje specjalne możliwości. Fajne, serio.
Pojawiło się też coś bodaj na PS2 i DSa, ale nie miałem okazji grać.
Wątek główny:
Na stronie
Internet Archive możemy odnaleźć rom odnalezionego tytułu, prawdopodobnie z okolicy 2005-go roku - choć pewności nie mam, ponieważ wcześniej wspomniana gra na GBA wyszła w 2005-tym roku, więc jest szansa, że była pisana w podobnym okresie.
Gra, moim zdaniem, jest na bardzo późnym poziomie rozwoju, gdyż mamy 10 z 12 poziomów. Co prawda, mamy dostępnego tylko jednego bossa w grze, nie ma zakończenia całości, ale i tak same poziomy wydają się być odpowiednio dopracowane, choć nie przeszedłem jeszcze całości. A i pauza nie działa. Natomiast już zdarzyło mi się natrafić na buga w grze. Jedna z bohaterek może przesuwać odpowiednie bloki. Ciągnąc jeden z tych bloków... utknąłem w ścianie. Gra, póki co bardzo przypomina wcześniej omawianą "Hi Hi Puffy AmiYumi: Kaznapped!" więc jeśli mieliście okazję pograć w jedną, warto, moim zdaniem obczaić ten prototyp.

A kwestię legalności pozostawiam Waszym sumieniom ;)