Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Ogólny / Odp: Gry, które ukończyliśmy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Saito dnia Styczeń 11, 2025, 04:12:54 »
Star Wars: Shadows of the Empire (N64)
Jedna z lepszych gier SW tamtego okresu i jedna z lepszych gier na N64. Ciekawa historia, która dzieje się pomiędzy Empire Strikes Back, a Return of the Jedi. Duża wariacja jeśli chodzi o poziomy - strzelanie w klasycznym TPP, latanie statkiem, generalnie nie jest monotonnie. Gra dość łatwa wyjąwszy walkę z Boba Fettem, gdzie utknąłem na dłużej. Niewątpliwie przez to że w owej walce trudności sprawiało mi celowanie padem na N64, a i hitboxy przeciwnika były przedziwne. Dobrze spędzone kilka godzin nostalgicznej zabawy i przypomnienia sobie, że onegdaj Star Wars nie były tandetną marnotą.
2
Sprzedam / Zamienię / Odp: EZ-FLASH junior
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Saito dnia Styczeń 11, 2025, 03:28:08 »
Ebay uznaje flash carty za "counterfeit" i usuwa takie aukcje. Sam przedmiot jest legalny, zaś niezgodny z regulaminem. Ktoś może mówić że to tylko do homebrew, ale wiadomo do czego to naprawdę służy, przeto jest to zrozumiałe i czytelne w świecie zachodnich korporacji. Na Allegro można, bo tam ludzie sprawujący opiekę nad portalem nie zajmują się takimi maluczkimi rzeczami.
3
Sprzęt / Odp: Nowe Nintendo Game & Watch
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Saito dnia Styczeń 11, 2025, 02:56:40 »
Złamałem się i w grudniu skończyłem kupując obie wersje. Mario kupiłem dla kogoś w prezencie i wiem że od miesiąca jest w użyciu dosłownie codziennie, więc był to bardzo trafiony prezent. Zelde zaś kupiłem sobie, bo tak. Czy było warto? Dla mnie osobiście tak, ale jest temu konkretny powód. Pierwsza Zelda należy do jednej z moich ulubionych gier i jest to gra, do której co jakiś czas wracam. Dwie pozostałe Zeldy są ciekawym dodatkiem. Nie jest więc tak że sprzęt się u mnie marnuje. Jednakowoż jeśli ktoś nie ogrywa tych gier cyklicznie, to wtedy nie jest to warte takich pieniędzy i tak jak pisałem wcześniej odradzałbym takowy nabytek.
4
Strona i Forum / Odp: Co dalej ze stroną GBForever?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez nvd96 dnia Styczeń 04, 2025, 18:27:58 »
Powiedziałbym, że szczyt popularności GBF to lata na długo przed pandemią ;)

Ale fakt faktem, że w tym okresie wybuchły wszystkie branże kręcące się wokół domostwa i cyfrowości, serwisy streamingowe itd.

Też mnie dziwi kto płaci za chińską podróbkę gry. Przecież wiadomo, że to nie tak jakość jak na Arnbericu i podobnych mu sprzętach, a ogólne odczucie z faktu korzystania z konsoli i katridża tez jest inne niż oryginalne, więc nie rozumiem tej popularności. Wydaje mi się, że kupują to:
1) młodzi kolekcjonerzy lub inwestorzy którzy dają się nabijać w butelkę;
2) a może nikt tego nie kupuje, tylko widzimy na allegro czy olx'ach ogłoszenia, przy wystawianiu których autor od razu zakłada że sprzeda 2 sztuki na kwartał jakiemuś randomowi i to go satysfakcjonuje.
Tego też totalnie nie rozumiem i niezmiernie mnie frustruje, że portale sprzedażowe nic nie robią ze zgłoszeniami takich aukcji.
5
Ciekawostki / Odp: [Wszystkie] Game Boy w filmach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bart dnia Grudzień 29, 2024, 14:49:43 »
"Senna", tegoroczny serial produkcji Netflixa; odcinek 5 "Bohater". Po powrocie do rodzinnego São Paulo w grudniu 1990, Ayrton wręcza prezenty najmłodszym członkom swojej rodziny. Jeden z nich otrzymuje DMG w wydaniu amerykańskim.

Nawiasem mówiąc, jest szansa na aktualizację listy na stronie głównej? Mógłbym zająć się stworzeniem wykazu "nowych" treści do wpisu.
6
Sprzedam / Zamienię / EZ-FLASH junior
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ostry96 dnia Grudzień 24, 2024, 22:26:20 »
No cze.
Mam na zbyciu taki śliczny programator dla Game Boya.
Mam mały problem bo nie do końca rozumiem legalność tego sprzedaży na allegro/eBay, gdyż na tym drugim go kupiłem, a trzy miesiące później kiedy chciałem odsprzedać, eBay stwierdził że nie wolno i elo.
200zł to chyba dobra cena...?

Focie: https://imgur.com/a/ZO4okLW

Wysyłka inPostem :>
7
Ciekawostki / Odp: 13 gier na GBA, które nigdy nie ujrzały światła dziennego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez philipo dnia Grudzień 05, 2024, 08:48:14 »
Prehistorik  Kart -    Unreleased  and  cancelled  Game Boy  Advance       title  from  2001

https://www.youtube.com/watch?v=PjtRzD7MF-Q&t=31s
8
Strona i Forum / Odp: Co dalej ze stroną GBForever?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Borsuk dnia Grudzień 05, 2024, 08:32:53 »
GBForever.... forever! XD
Trudno uwierzyć że minęło już kilkanaście lat od mojej rejestracji na tym zacnym forum. Niestety ceny z kosmosu zabiły nasze retro hobby. Jak widzę że pożółknięty, uszkodzony DMG bez szybki kosztuje na allegro 300zł to wiem że to już koniec. Trudno żeby przy takim cenowym progu wejścia pojawili sie nowi ludzie. Chyba że bardzo nie szanują własnych pieniędzy. Zwłaszcza że w ostatnich latach pojawiły się łatwo dostępne i tanie sprzęty typu Anbernic czy Miyoo Mini. W 2011 założyłem na tym forum temat o piractwie, który wtedy dotyczył jedynie okazjonalnych bazarowych podróbek. Dzisiaj jesteśmy zalani chińskim badziewiem. Reprodukcje cartów, nawet pudełek.. ludzie teraz płacą z własnej woli po 70zł za ten bezwartościowy piracki plastik. Można powiedzieć że świat oszalał XD
GBF to solidny kawał historii polskiego gamingu. Kiedyś będzie jeszcze należycie doceniony. Nie ma też co ukrywać że średnia wieku posiadacza GB/C/A poszła mocno w górę, więc wiele osób straciło zapał i odpadło. Ale nie chcę pozostawiać tutaj wrażenia że już wszystko upadło i straciło sens. Ja mimo wieku i posiadania własnej rodziny ograłem ostatnio Pokemon Red i Zelde, więc... pewne rzeczy się nie zmieniają :D Od lat nie jestem już na bieżąco z grami/konsolami (nawet nie wiem co wychodzi), ale na retro gry zawsze znajdę czas ;P

Co jest powodem wzrostu cen samego retro sprzętu i takiej popularności chińszczyzny?

Wydaje mi się, że to że lata świetności GBF przypadają na lata tuż po pandemii to nie przypadek. W tym czasie wzrosły wydatki na wszystko co związane z "domowymi" hobby, a kulała rozrywka publiczna.  Nagle ludzie zaczęli wydawać więcej na tego typu rzeczy. Mocno zdrożał sprzęt retro, a jego ograniczona podaż wywindowała ceny. Podobnie z cenami kolekcjonerskich gier karcianych, figurkowych bitewniaków itp. (a nawet LEGO!).

Do tego doszła popularność inwestowania w sprzęt retro, jako forma inwestycji alternatywnej. Wiecie, nawet casualowy gracz prędzej kupi jako "inwestycję" kolekcjonerskie wydanie jakiejś gry do której ma sentyment i postawi to z dumą na półce, niż kupi typowy produkt inwestycyjnych jak udziały w jakimś funduszu inwestycyjnym. Więc siłą rzeczy na rynek retro napłynęły pięniądze, które ludzie wcześniej przeznaczali na mniej lub bardziej przemyślane inwestycje. Ten hype nakręcają pojawiające się od czasu do czasu informacje o sprzedanych grach, figurkach, kartach, czy komiksach za pierdyliard dolarów. To rozbudza fantazję i daje nadzieję, że skitrany w garażu na dnie zakurzonego pudełka jakiś CIB Pokemonów Yellow za kilkadziesiąt lat może ustawić człowieka do końca życia. A do tego swoje dokłada inflacja...

Też mnie dziwi kto płaci za chińską podróbkę gry. Przecież wiadomo, że to nie tak jakość jak na Arnbericu i podobnych mu sprzętach, a ogólne odczucie z faktu korzystania z konsoli i katridża tez jest inne niż oryginalne, więc nie rozumiem tej popularności. Wydaje mi się, że kupują to:
1) młodzi kolekcjonerzy lub inwestorzy którzy dają się nabijać w butelkę;
2) a może nikt tego nie kupuje, tylko widzimy na allegro czy olx'ach ogłoszenia, przy wystawianiu których autor od razu zakłada że sprzeda 2 sztuki na kwartał jakiemuś randomowi i to go satysfakcjonuje.

9
Ciekawostki / Odp: GameBoy Korea
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Saito dnia Listopad 26, 2024, 16:29:32 »
Dzięki Saito za ciekawostkę. Chwalisz się może gdzie indziej o swoim żyćku tam z perspektywy polaka?
Nie, zbytnio cenię swoją prywatność :D

Ciekawe. O tyle, że niedawno temu czytałem o "koreańskiej wersji" Segi Master System, a raczej - uwaga - Gam-Boy Home Computer System... Samsung. Czemu nie.
Zgadza się. Konsole Segi były wydawane jako Samsung, a Nintendo jako Hyunday. Nintendo miało zdecydowanie lepszy deal, ponieważ ich logo widniało normalnie na produkcie, a nazwa Sega była całkowicie zastąpiona przez Samsung. Z tym że było to bardziej skomplikowane niż tylko nadrukowanie nowego logo, ponieważ konsole były faktycznie składane w Korei. Po internecie krąży wiele plotek mówiących że w środku znajdowały się części od Samsunga. Ale to tylko plotki. Samsung wydawał konsole Segi do 1997, czyli do kompletnej klapy finansowej jaką okazał się Saturn. Wtedy cały deal został przejęty przez firme KAMA, która również zaczęła "robić" Saturny. Bez powodzenia. Żeby dopełnić całej historii warto jeszcze wspomnieć że KAMA wydawała w Korei Sony Playstation. Była to kompletna klapa jeszcze gorsza od tej Saturnowej. Główny powód? W latach 90 nie wyszły żadne koreańskie wydania gier na PSX. Mało tego był ban na japońskie produkty, a więc konsole miały blokade regionalną XD Żeby dało się grać w japońskie gry, KAMA montowała pirackie czipy w "swoich" konsolach. Niewiadomo czy Sony o tym wiedziało. Ban na japońskie produkty został zniesiony w 2002 roku i wtedy... wyszły pierwsze gry na PSX. Łącznie było ich 16. Tutaj lista tych gier, jeśli kogoś to interesuje (strona jest po koreańsku, ale są zdjęcia gier): https://m.ruliweb.com/hobby/board/300110/read/30500660
Te gry są bardzo rzadkie i tym samym bardzo drogie. Najciekawsza jest zdecydowanie "Manic Game Girl" ponieważ jest to koreański exclusive, do tego dość dobry i mega ambitny :)
10
Ciekawostki / Odp: GameBoy Korea
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ostry96 dnia Listopad 03, 2024, 12:37:12 »
Ciekawe. O tyle, że niedawno temu czytałem o "koreańskiej wersji" Segi Master System, a raczej - uwaga - Gam-Boy Home Computer System... Samsung. Czemu nie.
Focia:

Dzięki Saito za ciekawostkę. Chwalisz się może gdzie indziej o swoim żyćku tam z perspektywy polaka?
Strony: [1] 2 3 ... 10