Kopie swoich kartów zawsze fajnie zrobić i mieć w jednym miejscu, zamiast żonglować nimi.
Ja akurat lubię tak robić, kartridże mogą sobie spokojnie leżeć w pudełkach, a ja się nie martwię, że kiedyś im się coś złego stanie, czy ktoś mi podwędzi, czy tam nawet zgubię. Choć to już lekka paranoja może, ale lubię o swoje rzeczy dbać jak tylko mogę.
Mam podobnie :F
Mam całe gigabajty oryginalnych płyt CD z muzyką, kupuję je często za 100-200zł, po czym zgrywam je na dysk, one idą na półkę i... tyle. Zdarza się bardzo sporadycznie że odpalę jakąś w odtwarzaczu CD, ale poza tym - są jak nowe. Nawet - a to zabawne - zostawiam oryginalną folię z pudełka. To dopiero lekka paranoja :F
Z grami mam podobnie, jednak co do gier np. na PSX'a - no niby mam ten Action Replay wpinany z tyłu konsoli, ale ni to nie chcę nagrywać kopii zapasowych, a też nie chcę obciążać lasera :L... na szczęście PS2 już miało wejście na dysk i tego HD Loader'a (ciekawostka: program HDL mam oryginalny na płycie) więc w zasadzie w mej PS2'ce sam laser jest jak nowy :G a no i jeszcze ta zaleta, że nie muszę mieć płyty z grą w napędzie - jedynie ww. HDL jest ciągle w napędzie ale po czasie to i jego można wyjąć~
A co do zgrywania romów z DS'a - posiadam DS Backup Gold... działający na systemach tylko 32 bitowych... ale działa i zgrywa. Zgrywa i wgrywa nie tylko save ale i zawartość całego carta~